30 Ocak 2012 Pazartesi

Once Upon A Time - Evvel Zaman İçinde





" Evvel zaman içinde kalbur zaman içinde masalların yaşandığı bir diyar varmış."


Nedense o diyarın hep çok uzaklarda ya da çok çok eskilerde olduğunu düşünmüşüzdür. Belki gerçek olmayacak kadar güzel ya da büyülü olmalarını istediğimizden de olabilir tabii. Ulaşılamayan her zaman daha güzeldir mantalitesi, büyürken ezberlediğimiz masallara bile sinsice sokulmuş. Biz zamanla büyüyoruz, büyüdük. Peki ya masallar? Ne mutlu ki oturup buna kafa yoran birileri olmuş. Lost'un bitiminden sonra yeni bir uğraşı için bol bol zamanları kalmış olan iki yapımcı Adam Horowitz, Edward Kitsis bu kez de milyonların merakını uyandıracak bir proje yaratma işine girmişler. Adına da Once Upon A Time (Evvel Zaman İçinde) demişler.



Once Upon A Time, masalları ve masal karakterlerini bugünün dünyasına getiriyor. Konusu da oldukça fantastik. Kötü Kalpli Kraliçe Pamuk Prenses ve Yakışıklı Prens'in düğün günü onların mutluluklarına dayanamaz ve tüm masal dünyasını etkileyecek bir lanet yapar. Yaptığı lanet sonuncunda  tüm masal karakterleri kim olduklarını unutarak şimdiki zamana gelir ve kendilerini sahte anılarla yaşarken bulurlar. Yeni adresleri ise büyünün ve mutlu sonların unutulduğu Storybrooke'tur. 




Dizinin yaratıcı ve yapımcılarından Adam Horiwitz dizi hakkında " Peri masalları fikrine dönüp durduk. Hani çocukluğunuzda duyduğunuz; büyü, kahramanlık, korku ve neşe dolu o ilk hikayelere. Ama aynı zamanda farkettik ki bu hikayeler cevapları verilmeyen sorularla doluydu. Mesela cüce somurtkan neden somurtkan oldu? Marangoz Gepetto odundan bir çocuk yapacak kadar neden yalnız kaldı? Ya da Kötü Kalpli Kraliçe sadece kibiri yüzünden nasıl Pamuk Prensesi öldürmeye kadar vermişti? Once Upon A Time ile birlikte, bu sorulara cevaplar bulmaya ve hikayeleri yeniden anlatmaktansa daha çok deşmeye ve yeni birşeyler keşfetmeye koyulduk" diyor.





Dizi Kötü Kalpli Kraliçe'nin Pamuk Prenses ve Yakışıklı Prens'in düğününe davetsiz bir misafir olarak gelmesi ve lanetin haberini vermesiyle başlıyor. Sonra kendimizi gerçek dünyada buluyoruz. Henry isimli küçük bir çocuk Emma Swan karakterini tam da 28. doğum gününde evinde ziyaret edip, Storybrook'e gelmesi için ikna ediyor. Tabi bu arada Henry'nin yanından ayırmadığı kalınca bir kitap görüyoruz, masallarla dolu Once Upon A Time. Emma Swan masal dünyasında bir karakter olarak çok da geniş yer kaplamasa da, dizinin başrol oyuncusu olduğunu söyleyebiliriz. Aslında daha fazla bilgi vermek istiyor fakat diziyi henüz izlememişlerin kendilerinin keşfetmelerini de istiyorum bazı şeyleri. Dizi boyunca karakterlerin hikayelerini aynen Lost'ta da olduğu gibi geçmişten görüntüler şeklinde izleyeceğiz. Yine de karakterleri içeren birkaç kare paylaşıp, küçük bilgiler vermenin de sakıncası olmayacaktır. Tanıştırayım...

Pamuk Prenses (Snow White)Masal dünyasının Pamuk Prensesi'ni Ginnifer Goodwin canlandırıyor. Gerçek dünyada ise Pamuk Prenses, hayvanlara ve çocuklara olan sevgisini ve iyiliğini açıkça gösterebileceği bir mesleğe layık görülmüş. Kendi halinde Mary Margaret Blanchard isimli bir öğretmeni canlandırıyor kendisi. Herşeyiyle modern zaman Pamuk Prensesi, inanmayana hemen altta kendisi.

Mary Margaret Blanchard/Pamuk Prenses (Snow White)

Yakışıklı Prens (Prens Charming) : Pamuk Prenses'in kurtarıcısı ve tek aşkı Yakışıklı Prens tabi ki dizinin olmazsa olmazı. Josh Dallas'ın canlandırdığı karakter, Storybrooke'da ise David Nolan olarak biliniyor. Tabiki lanetin sonucu olarak Mary Margaret ve David birbirlerine olan aşklarını unutmuş durumdalar. Yakışıklı Prensin adına yakışır şekilde seçilmiş olması da ayrı güzel. Bakınız.




David Nolan/Yakışıklı Prens (Prens Charming)



Kötü Kalpli Kraliçe (The Evil Queen) : Masal alemini tarumar eden büyücü kraliçenin kendisi de, tabiki Storybrook'da yaşıyor üstelik belediye başkanı olarak. Belediye başkanı Regina Mills'in gözü gibi koruduğu bir de kırmızı elma ağacı var. Aynen masallardaki gibi kötü, güzel ve bir türlü mutlu olamayan kadını Lana Parrilla canlandırıyor.

Regina Mills/Kötü Kalpli Kraliçe (The Evil Queen)

Emma Swan :  Once Upon A Time adlı kitapta sadece en son bölümde yer alan Emma, Storybrooke'a Başkan Regina'nın oğlu Henry tarafından ikna edilip getiriliyor. Yani anlayacağınız aslında o lanetten etkilenenler arasında değilmiş gibi görünüyor. Henry'nin inanışına göre lanetle ve Kötü Kalpli Kraliçe'yle savaşabilecek yeğane insan o. Henry'nin hayale yakın açıklamalarına şaşıran Emma ise geldiği bu kasabada kendisinden, geçerli sebeplerle de olsa, hoşlanmayan Regina ile bir tür rekabete girişiyor. Emma karakterine Jennifer Morrison hayat veriyor. Bakalım Emma'nın kim olduğunu öğrendiğinizde benim kadar şaşıracak mısınız?



Emma Swan/ Umut (The Hope)


Henry:  Belediye Başkan'ı Regina'nın üvey oğlu. Masalların tümünü barındıran kitapta yer almıyor. Storybrook'un lanetli bir kasaba olduğuna inanan tek insan evladı. Yanından ayırmadığı masal kitabını zamanla hatmediyor ve herkesin aslında masal kahramanları olduğunu yineleyip duruyor. Kötü Kalpli Kraliçe olduğuna inandığı üvey annesi Regina'dan nefret ediyor. Psikolojik sorunları olduğunu düşünen Regina oğlunu sürekli terapiye yolluyor. Emma'yı ikna edip Storybrooke'a getiren ve olayların şekillenmesinde önemli rol oynayan karakter. Zamanla Lost'ta olduğu gibi kendimizi Henry için tuhaf açıklamalar duyarken bulacağız diye korkuyorum.

 Henry

Rumplestiltskin : Meşur anlaşma delisi masal kahramanı. Sürekli "every magic comes with a price" diyip geziyorken masal dünyasında, kendi yaptığı lanetinin sonucunda Storybrooke'un Mr. Gold'una dönüşür. Masal dünyasının korkulan karakteri, lanetten sonra da en az önceki kadar sevilmeyen ve korkulan bir karakter haline geliyor. Yine de cinimsi, delimsi varlığıyla her iki dünyaya da gizem ve eğlence kattığı kesin. Neden bilmem ama seviyorum Rumplestiltskin'i de Mr. Gold'u da. Benim gibi film manyağı olanlar Robert Carlyle28 Weeks Later filmindeki kuduz baba karakteriyle de tanırlar şüphesiz. Tanımayanlar da merak etmesinler gerek Once Upon A Time'da gerek yeni yapımlarda onu gizemli ya da sinir karakterleri canlandırırken göreceğiz.


 Rumplestiltskin/Mr. Gold


Şimdilik ana karakterler bunlar. Zamanla diziye girip çıkan bir sürü masal karakteri olduğunu, ve olacağını da ekleyelim. Bunlardan bazılarını haklarından birşeyler yazmaya gerek olmasa da, resimlemek istedim.


 Ruby/Kırmızı Başlıklı Kız(Little Red Cap)



Hansel ve Gretel

Sindirella/Ashley Boyd

Huntsman/Sheriff Graham

Gepetto Usta


Her zaman saklı gizli bir şeyler olmasa da bunlar siz okuyucularımı mutlu etmek adına, ekstra birşeyler paylaşmayı hep isterim. Once Upon A Time konusunda da duyumunu aldığım bazı şeyleri tabi ki paylaşacağım. Buyrunuz efendim:

  • Tam olarak 1. sezon 12. bölümde Güzel ve Çirkin (Beauty and the Beast) hikayesini izleyeceğiz. Belle'yi canlandıran ise Lost'tan Clair olarak tanıdığımız Emilie de Ravin

 Belle
  • Amy Acker'ın gelecek bölümlerden birinde diziye bölümlük de olsa dahil olacağı. Henüz kesin olmasa bile cücelerden Somurtkan'ın geçmişinde bir aşk acısı olarak izleyebiliriz diye tahmin ediyorum kendisini.
  • Sydney Glass isimli Storybrooke karakteri aslında Kötü Kalpli Kraliçe'nin aynasından başkası değildir.
  • Storybrooke karakterlerinin isimleri karakterlerin masal karakterlerine uygun şekilde seçilmiştir. Aslında hepsinin isimleri masal isimlerinin farklı şekilde ifade edilişidir.
  • Dizinin ilerleyen bölümlerinde olası bir masal dünyası karakteri de şaşırtıcı da olsa deniz kızı Ariel. Ariel'i canlandıracağı kulaktan kulağa dolaşan isim ise Joanna Garcia. Gerçekten olup olmayacağını da ancak bekleyip görebileceğiz.
Joanna Garcia/ Deniz Kızı Ariel?

Bundan sonraki bölüm ya da sezonlarda ne olur bilemiyorum fakat eğer Lost'tan ağzı yananlardan iseniz boşuna çok büyük bir son falan beklemeyin. Zira öylesine imkanlı, akla hayale sığmayan sonlar çıkarılabilecek bir dizinin bile sonunu fiyaskoya çevirmiş insanların elinin değdiği dizi ancak izleyip geçilecek bir dizi olacaktır. Sonunda tüm karakterler elele tutuşup ışığa doğru yürüyecekler diye korkmuyor değilim. Ama umarım haksız çıkarım ve sonunda şaşırtacak ya da  bizleri tatmin edecek bir son çıkarabilirler.



Umarım paylaştıklarım ilginizi çekmiştir. Diziyi buradan izleyebilirsiniz, altyazılı olarak. Eğer Facebook Express Society Sayfasını beğenirseniz, yorum ekler ya da eklemek istediklerinizi paylaşırsanız müteşekkir olacağım efenim. 

Yine Beklerim...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder